2019. február 22., péntek

A MIRHA ILLÓOLAJ ELŐNYEI ÉS FELHASZNÁLÁSA



A mirha a gyanta, amelyet a mirhafán keresztül nyernek. A fa körülbelül 3 m magas, csomós ágai vannak. Leggyakrabban a nehéz sivatagi körülmények között fordul elő. Megtalálható Észak-Afrikában, Észak-Indiában és a Közel-Keleten. Megtalálhatjuk például Szomáliában, Etiópiában, Jemenben és Szaúd-Arábiában. A gyantát a fa kérgének felmetszésével gyűjtik és az illóolajat a gyantából gőzlepárlással állítják elő.

A mirha szaga édes füstös, néha keserű. Az arab nyelvben a "murr" kifejezés keserűséget jelent. Az illóolaj állaga viszkózus.

A felhasználás története

A mirhát már évezredek óta használják a hagyományos gyógyításban és vallási szertartásoknál. A mirha alapanyaga sok gyógyszernek és kenőcsnek amiket a sebekre és fekélyekre készítenek, használható a légcső- és hörgőrendszer kezelésére és bőrfiatalításra is. Ismert a három napkeleti bölcs története, aranyat, mirhát és tömjént ajándékoztak a kisded Jézusnak A mumifikáció során mirhát már a régmúltban is használtak. Sok történeti orvosi szövegben említik. Herodot írásos említése a Kr.e. 450-es évekig nyúlik vissza.

Gyakran említik Hippokratész, de Bingen Szent Hildegard (1098-1179) munkásságában is. Több ezer éve a mirhát a hagyományos kínai orvoslás gyógyszereként használják. Az egyiptomiak balzsamozásra használták, a zsidók szent kenetet készítettek belőle, amit istentiszteleteknél használtak.

Számos tudományos kutatást szenteltek az elmúlt években a mirha és a tömjén tanulmányozására. Az eredmények alapján az emberek egyre inkább felhasználják terápiás tulajdonságokkal rendelkező értékes olajat.

A mirha esszenciális olaj a terpenoidok és a szeszkviterpének két fő összetevőjét tartalmazza.

Mindkét komponens számos olyan tanulmány tárgyát képezte, amelyek elsősorban tumorellenes és antibakteriális előnyök és egyéb lehetséges terápiás felhasználások vizsgálatára összpontosítanak (2).

A szeszkviterpének egyik fontos jellemzője az agy -agy gátjának behatolásának képessége. Ez a kis molekulatömegük miatt lehetséges. Ezt a gátat általában a szervezet legbiztonságosabb szöveti gátjának nevezik. Alacsony áteresztőképességének köszönhetően megvédi a törékeny agyszöveteket, így az egész testet és az elmét. Szeszkviterpén molekulák képesek behatolni az agy központi részébe, képes befolyásolni és összehangolni a kapcsolódó folyamatokat mint a gondolkodást, a memóriát, az érzelmeket, a hormonális aktivitást, a kreativitást és a kapcsolódó folyamatok irányítását. Serkentik a hipotalamuszt a tobozmirigyet és az agyalapi mirigyet. Szeszkviterpének megnyugtató és kiegyensúlyozó hatással vannak érzelmeinknkre és az idegrendszerünkre.

A mirha illóolaj tulajdonságai és használata:

1. Antioxidáns

2010-ben a Journal of Food and Chemical Toxicology állatkísérletekben kimutatták, hogy a nyulaknál a mirha védelmet nyújt májkárosodásal szemben, antioxidáns hatásai miatt (1).
A Szaúd-kutatást a Journal of Experimental a Therapeutic Medicine című folyóiratban (08/2016) közölte, a mirha hatását a gyulladásos bélbetegségben szenvedő egereknél.( vastagbélgyulladás) A mirha antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően általánosan használt gyógyszer mesalazinként szolgált.

2. Rákellenes hatás

A kutatás, a Journal of Medicinal Plants Research, 2011. április számában találtuk, hogy a mirha csökkenti azt a képességet, ami az emberi rákos sejtek növekedését és terjedését okozza, nyolc különböző rákos sejtvonalnál megvizsgálva.

A tudósok azt találták, hogy a mirha képes csökkenteni az emberi rákos sejtek terjedését. Arra a következtetésre jutottak, hogy a mirha gátolja a nyolc különböző típusú tumorsejt-növekedést, különösen a nőgyógyászati típusú rákokban. Bár további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy pontosan meghatározhassák, a mirhát a rák kezelésére hogy használják, de a kezdeti kutatás ígéretes (2).

A szaúdi kutatást az egereknél, amely a Kemoterápia 1994. szeptemberi számában jelent meg, megállapította, hogy a mirha antitumor hatása hasonló a hagyományos rákellenes ciklofoszfamiddal.

A walesi tudósok arra jutottak, hogy a béta-biszabolén néven ismert mirh-fito-kémiai anyagok citotoxikus aktivitást mutatnak a fitoterápiás kutatásban (03/2016) publikált tanulmányban - mérgezőek a rákos sejtekre.

A 2015. márciusi Onkológiai Jelentésekben a kínai kutatói felmérés kimutatta, hogy a mirha-gyantából kivont fitokemikáliák citotoxikus hatást fejtenek ki a prosztataráksejtekre. Egy másik kínai kutatás, amelyet az Acta Pharmacologica Sinica 2011-ben jelentettek be, kimutatta, hogy a mirha szeszkviterpinek gátolják az androgén receptorok jelátvitelét a prosztataráksejtekben. A tudósok azt állították, hogy a szeszkviterpenoidok "a prosztatarák kezelésére szolgáló új terápiás szerekként fejleszthetők ki".

3. Antibakteriális és gombaellenes

A Kísérleti és Klinikai Szolgáltatások folyóiratban 2016 májusában közzétett kutatás szerint a Mirha, Tömjén illóolajok növényi vegyületeinek erős hatású a Candida albicans ellen hat (egyfajta élesztő, amely néha az emberek orális és genitális gombás fertőzéseit okozza az emberben), valamint hatvan más gomba törzs ellen.

Az indiai és maláj tudósok által közösen végzett kutatásban, melyet 2016 májusában közzétettek a Open Dentistry Journal című folyóiratban, megerősítette, hogy a mirhának erős antibakteriális tulajdonságai vannak. A tudósok felfedezték, hogy a mirha hatása klórhexidinhez hasonló a baktériumokra kifejtett hatása, de használata nem jár olyan kockázatokkal, mint például szívinfarktus, magas vérnyomás és a jó baktériumok felszámolásával.

Az Egyiptomi állatkísérletekben a Journal of Intercultural Ethnopharmacology 2014-ben publikálták, hogy a mirha jelentősen enyhíti a fájdalmat és gyulladáscsökkentő hatása van. Valamint az elhízott patkányokban a magas vér lipidszintjét normalizálta.

4.Anti-parazita

A 2001 augusztusában megjelent American Journal of Tropical Medicine és Higiénia című tanulmányban hét olyan beteget vizsgáltak meg, akiknek a parazita volt a szervezetükben. Ezeket a betegeket mirha kivonattal kezelték. Három héttel a kezelés után nem volt parazita a székletükben. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a termék biztonságos és hatékony a fasciolosis kezelésében (3).

5. Egészséges bőr

A Myrha segíthet az egészséges bőr megőrzésében és a bőr öregedésének a lelassulásában. Gyakran hozzáadódik a bőrápolási termékekhez.

6. Az emésztési problémák csökkentése

A mirhából származó illóolaj segít a gyomor-, hasmenés- és emésztési zavarokban.

7. Segít a gyomor- és szájbetegségek megelőzésében

A gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságai miatt a mirha segít csökkenteni a száj gyulladását, valamint az íny gyulladást és a fekélyt a szájban. Használható szájvízként is. A légzés frissítésére is szolgál, a szájvíz és fogkrém összetevőjeként gyakran használják.

8. Használható fekélyekre és sebekre

A mirha képes támogatni a fehérvérsejtek (védekezés) funkcióit, amelyek fontosak a sebgyógyulásban. Egy 2010-es tanulmány alapján a Journal of Immunotoxicology arra a megállapításra jutott, hogy ez segít csökkenteni a fekélyek előfordulását.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *