2019. február 23., szombat

AZ ILLÓOLAJOK JELÖLÉSE AZ EU-BAN


A gyógynövényeket több ezer éve használják a gyógyászatban. Segítettek számtalan ember egészségének a helyreállításában és megőrzésében. Még nem is olyan régen ( a huszadik század második felében ), az orvosok által leggyakrabban felírt kezelések is gyógynövényekből álltak. A gyógyszerkönyvben szerepelt - a gyógyításra használható gyógynövények listája. Ma ez egyre kevésbé lehetséges. Annak érdekében, hogy az orvos jogszerűen járjon el, gyakorlatilag szinte kizárólag arra van lehetősége, hogy csak kémiailag előállított gyógyszerek közül válasszon.

Rendben van ez így?
Ezt akarják az orvosok?
Ezt akarják a betegek?

Az Europai Bizottság, az elmúlt tíz évben az Európai Parlamentben számos olyan rendeletet és irányelvet fogadott el, amelyek az úgynevezett "fogyasztóvédelem" nevében jelentősen korlátozzák, sok esetben pedig lehetetlenné teszik a részletes tájékoztatást a gyógynövényekről és azok hatásairól az egyes EU-tagállamokban.

Világhírű orvos fitoterapeuta Dr. James A. Duke rámutat arra, hogy az USA-ban, ahol a gyógynövényeket tízmillió ember használja, a gyógynövényes kezelés évente két ember halálát okozza. Ha csak kétmillió embert számolunk gyógynövényként az Egyesült Államokban, akkor azt jelenti, hogy a gyógynövény használat és a halálozás aránya legfeljebb 1: 1,000,000.

Ezzel szemben az Amerikai Orvosi Szövetség jelentése szerint 2005-ben a vényköteles gyógyszerek 15,107 ember halálát okozták, vagyis itt 1:14,000-es az arány. A kórházban való tartózkodás még veszélyesebb - a nyugdíjasok Amerikai Szövetsége szerint évente 250 beteg kozül 1 hal meg orvosi hiba miatt az Egyesült Államokban.

Egyes uniós rendeleteket a Cseh Köztársaság kezdeményezésére megpróbálnak kivédeni, például a Nedejmesipřírodu.cz-ot.

Prof. Ing. Pavel Valíček, DrSc. a helyzetre vonatkozó megjegyzései a következők: "A fogyasztóvédelem jegyében az EU biztonságos és megfizethető alternatívát kínál az embereknek, és intézményes megközelítéssel helyettesíti. Az európai hatóságok beépülnek az ember és a természet közé és ők döntik el, mit tehetünk a gyógynövényekkel kapcsolatban. A gyakorlatban ez az amit az arrogancia és a hatalom diktál. Az EU állampolgárainak korlátozzák jogaikat, mivel megtagadják az alapjogok és a szabadságjogok alapjául szolgáló egészségügyi ellátás szabad megválasztásának alapvető lehetőségét. Az Európai Unió igazgatása olyan választott bíró szerepet játszik, aki eldönti, mi alkalmas, és mi nem alkalmas az állampolgárok egészségére "- mondja. A prof. A probléma lényege az erős gyógyszerészeti lobbitevékenység, amely miatt a még nagyobb nyereség elérése érdekében, az alternatív kezeléseket igyekeznek korlátozni.

Mind a gyógynövényeket mind az illóolajokat, az emberiség már évezredek óta használja és használta a betegségek megelőzésére és kezelésére.

2015. június 1-jétől az Európai Parlament az illóolajokra vonatkozó határozati döntése alapján a vegyi anyagok rendszere alá került. Ez azt jelenti, hogy minden beszállítója köteles a címkézést figyelmeztető szimbólumokkal és szövegekkel ellátni, amelyeket különféle kémiai anyagokra, például benzinkutaknál tankolásnál vagy veszélyes vegyszereken láthatunk. Bárki, aki kötelező címke nélkül kínál növényi esszenciákat, büntethető. És ez a nagy világtermelők lényege. A felelősség azé, aki kínálja fogyasztóknak.A BEWIT tiszteletben tartja az EU szabályozását, ezért tűnteti fel a címkéken ezeket a jelzéseket.


Igen, az illóolajok is veszélyesek lehetnek, amennyiben aránytalanul nagy mennyiségben használjuk azokat. Ez azonban minden élelmiszerre vagy gyógyszerre is vonatkozik. Ha hirtelen 8 liter vizet iszunk, ez azonnali halált jelentene. Ha 400 g sót eszünk, az eredmény ugyanaz lesz. Bármilyen gyógyszer és bármilyen étel, túladagoljuk, mérgezővé válik, és megöli az embert. A mindennapi tevékenységünkben a józan ész alapján kell használnunk mindent. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a jövőben a konyhai kés használatához szükség lesz fegyverviselési engedélyre, mert veszélyes.

Az illóolajok szállítóinak mostantól az üvegeken használt piktogramokat és szövegeket kell használniuk. Az emberek megtudják, hogy az illóolaj használata mérgezést vagy akár halált okozhat, hogy maró hatású, irritálja a bőrt, károsítja a vízi élőlényeket, védőkesztyűt, ruhát és szemüveget, valamint rengeteg más "gyakorlati" információ. Ezzel ellentétben az ezen anyagok emberi egészségre gyakorolt hatásáról szóló információkat tilos feltüntetni így azok elmosódnak, és eltűnnek. Kiknek előnyös félelmet kelteni az illóolajokkal szemben?

Szerencsére az ételkészítésben általánosan használt citrusféléket, fokhagymát, borsot, fahéjat, majoránkot, oregánót és egyéb nyersanyagokat, bár az illóolajokban jelen vannak, nem kell ilyen címkével ellátni.

Talán hamarosan meglepődünk, és hasonló figyelmeztető jelképeket fognak elhelyezni az erdő bejáratánál, mert ott lélegezzük be az illóolajainkat.

Szerencsére az a tapasztalatunk, hogy az emberek értékelik az illóolajok erejét, úgy a rendszeres használók és a kezdő felhasználók is. A kötelező szimbólumok és szövegek, amelyeket most az üvegeken fel kell tüntetni, ezt nem akadályozzák meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *